Henk Schiffmacher

HENK SCHIFFMACHER

Tatoeëerder, schrijver, beeldend kunstenaar, verzamelaar, ondernemer, wereldreiziger! Zoals al uit deze eerste opsomming blijkt is het onmogelijk het beroep en de bezigheden van deze culturele duizendpoot kort samen te vatten. Een staat van dienst, een zogenaamde curriculum vitae, is dan ook niet eenvoudig neergezet. Een poging:
De in 1952 te Harderwijk geboren slagerszoon blijkt al snel een voorliefde voor tekenen en verzamelen te ontwikkelen. De eerste schetsen en tekeningen vonden hun weg naar overlopen, huis- en slaapkamers van ooms en tantes; jaarlijkse tekenwedstrijden werden gewonnen en deze artistieke ambities leidden begin jaren zeventig uiteindelijk tot een korte studie aan de Reclame School REX aan het Frederiksplein in Amsterdam.
Lakschilder, zeefdrukker, etaleur bij de Bijenkorf, technische fotografie, graphic design, typografie, modelfotografie en reportagefotograaf voor o.a. de Nieuwe Revu zijn een aantal van de beroepen die Henk tijdens zijn turbulente eerste jaren in Amsterdam vervulde. Een periode van reizen volgt hierop en tijdens deze reizen ontstaat een indrukwekkende collectie objecten gericht op de historie en ontwerp van tatoeage. De verzameling groeit niet alleen in object en op papier, ook de talloze beeltenissen op zijn huid vertellen de reis op zoek naar de oorsprong van deze eeuwenoude huidkunst.
Terug in Amsterdam opent Henk zijn eerste tattoo-shop; een fenomeen in de tattoowereld is geboren. Gestadig verandert Henk het imago van tatoeage, hij cre
ëert een nieuwe kijk op het tattoogebeuren via de talloze door hem georganiseerde conventies en de professionalisering van deze bijzondere ambacht. Een schare van internationale film- en rock&roll- sterren laten zich door Henk tatoeëren.
Naast het schrijven van een drietal succesvolle boeken waaronder zijn autobiografie Heet van de naald, het produceren van een wereldwijd bekeken tv- documentaire en het exploiteren van een uniek museum gewijd aan tatoeagekunst, groeit de schilderende behoefte en geeft Henk daar meer en meer aan toe. Als absolute doorbraak van de beeldend kunstenaar Schiffmacher moeten de overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle in 2000 en de Schuttersstukken op de Parade afgelopen zomer genoemd worden.
Nu de professionalisering van Henk Schiffmacher met de oprichting van de Schiffmacher BV een feit is, en alle activiteiten omtrent Henk zakelijk in goede banen worden geleid kan Henk zich volledig concentreren op zijn kunst. Naast bijdrages aan exposities in onder andere Booijmans & van Beuningen, de Arti & Amicitae ledententoonstelling en het Centrum voor Moderne kunst De Appel in Amsterdam; het ontwerpen van een uniek damasten tafelkleed voor het textielmuseum in Tilburg en nieuwe werken voor de Parade heeft Henk Schiffmacher in 2002 geexposeert in Geleen, Harderwijk, Deventer, Den Bosch en Arnhem. Tevens werkt Henk mee aan een samenwerking met The museum of natural History in Quebec Canada en aan een bijzondere tentoonstelling ter gelegenheid van het vierhonderdjarige bestaan van het VOC in het Westfries Museum te Hoorn. Ongetwijfeld kunnen we de komende jaren nog vele bijzondere en mooie werken van deze kunstenaar verwachten.

HENK SCHIFFMACHER

Henk Schiffmacher per mail aanvragen

Of bel direct naar EUROPOP: 035-6835911 of 0653266042 of 0621578281